Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

Νίκος Καββαδίας: 100 χρόνια από την γέννησή του

  
Το 2010 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους και πιο εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, του Νίκου Καββαδία. Ο Νίκος Καββαδίας ανήκει σχηματικά στη γενιά του τριάντα, στο χώρο της οποίας όμως κατέχει μια ιδιότυπη θέση. Ο ποιητικός του λόγος εξέφρασε την ανάγκη απόδρασης από τη σύγχρονη του ποιητή ελληνική πραγματικότητα κυρίως μέσα από τα στοιχεία του κοσμοπολιτισμού και του εξωτισμού. Η γραφή του υπήρξε κυρίως βιωματική και ακολούθησε μια εξελικτική πορεία προς την αφαίρεση και τα όρια του υπερρεαλισμού, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της παραδοσιακής στιχουργικής φόρμας και ρυθμικής τεχνικής.


Το ΕΚΕΒΙ συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου έχει δημιουργήσει ιστότοπο αφιερωμένο στον Νίκο Καββαδία ( kavvadias.ekebi.gr )για την ολοκληρωμένη και άμεση πληροφόρηση μελετητών, ερευνητών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, που θα περιλαμβάνει χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία, φωτογραφίες και επιλογή κριτικών.

Επίσης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης του 2010,  έχει δημιουργήσει αφίσες με εικονογραφημένους στίχους του ποιητή που θα προβάλλονται στις οθόνες που υπάρχουν στις αποβάθρες των σταθμών του μετρό, καθώς και στις οθόνες των βαγονιών του τραμ.
Είναι πολύ όμορφες και σε μεγάλη ανάλυση, έτσι εύκολα γίνονται αφισούλες για την Βιβλιοθήκη.

Επίσης κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα οργανωθούν σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγγραφείς στα Σχολεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: